Schmachtl

Ultrazvukové senzory

03/09/2024Whitney leaning against a railing on a downtown street

Ultrazvukové senzory se používají všude tam, kde optické systémy narazí na své limity..

Flexibilita a přesnost: Ultrazvukové senzory s nastavitelným zvukovým kuželem

Nové kubické ultrazvukové senzory s malou mrtvou zónou a třemi nastavitelnými šířkami zvukového kužele pro přesné spínání a výsledky měření

Ultrazvukové senzory se používají v mnoha průmyslových odvětvích. Detekují objekty téměř bez ohledu na jejich materiálové vlastnosti. Ultrazvukové senzory se osvědčily i u lesklých, reflexních, extrémně tmavých nebo průhledných povrchů a také u kapalin a řeší výzvy, kde optické senzory narážejí na své limity. Částečně a zcela průhledné nebo extrémně tmavé objekty tak mohou být detekovány stejně snadno jako objekty s reflexními povrchy nebo předměty v prašném, parním nebo vlhkém prostředí

Nová řada 420B zahrnuje spínací a měřicí ultrazvukové senzory v kompaktních krychlových plastových pouzdrech. S ultrazvukovými senzory HTU 420B ve standardním segmentu s jedním spínacím výstupem (push-pull) nabízíme hospodárné řešení v černém plastovém pouzdře

ultrazvukove-senzory

Ultrazvukové senzory HTU 420B v červeném pouzdře s rozhraním IO-Link a dvěma spínacími výstupy jsou vhodné pro náročné detekční úlohy. Nastavitelný zvukový kužel umožňuje extrémně flexibilní použití senzorů a minimalizuje počet různých variant potřebných v systému: Jeden typ senzoru lze použít pro různé aplikace. Díky úzkému zvukovému kuželu je možné detekovat hladinu naplnění například malými otvory. Široký zvukový kužel je vhodný např. pro spolehlivou detekci difuzně reflexních objektů, jako jsou výrobky s nerovným nebo složitým povrchem nebo strukturou. Filtr přerušení detekuje krátké změny v měření v určitém intervalu způsobené rušivými objekty (např. míchadly) a dokáže rušivé signály potlačit. Dva nezávislé spínací výstupy umožňují monitorování dvou poloh nebo detekci dvou úrovní naplnění.

Ultrazvukové snímače vzdálenosti DMU 420B s analogovým výstupem (proudem nebo napětím) mají navíc rozhraní IO-Link a nastavitelný zvukový kužel. Zde je úroveň signálu proudového nebo napěťového signálu úměrná vzdálenosti objektu.

Nové snímače řady 420B nahrazují modely řady 420. Mají stejný nebo vyšší provozní rozsah a menší mrtvé zóny než předchozí řada.

Nové senzory řady 420B jsou k dispozici ve třech provozních rozsazích: 10 – 250 mm; 15 – 500 mm a 20 – 1000 mm

ultrazvukove-senzory

Nové jsou také válcové ultrazvukové senzory řady 412B. Jsou také vybaveny nastavitelným zvukovým kuželem a rozhraním IO-Link a rozšiřují stávající řadu pouzder M12.

ultrazvukove-senzory

Výhody pro vás:

  • Detekce téměř nezávislá na objektu a povrchu
  • Kompaktní ultrazvukové senzory i pro měření vzdálenosti v jedné řadě
  • Maximální flexibilita pro každé použití díky nastavitelnému zvukovému kuželu (úzký, střední, široký)
  • Monitorování dvou poloh nebo stavů naplnění pomocí dvou spínacích výstupů
  • Rušivé objekty lze potlačit pomocí rozhraní IO-Link (filtr přerušení)
  • Vysoký provozní rozsah (tři rozsahy) a malé mrtvé zóny
  • Instalace ve stísněných prostorech díky malé konstrukci
  • Snadná parametrizace tlačítkem Teach (Teach tlačítko), rozhraním IO-Link nebo vstupem Teach

Přímo na výběru produktů řady 420B

Významné vlastnosti

Flexibilní použití díky nastavitelnému zvukovému kuželu

Ultrazvukové senzory s rozhraním IO-Link mají nastavitelný zvukový kužel. Šířku zvukového kužele lze přizpůsobit příslušné aplikaci. Tím je zajištěno univerzální a flexibilní použití senzorů, jakož i optimální výsledky spínání a měření. Prostřednictvím rozhraní IO-Link lze zvukový kužel nastavit ve třech rozsazích: úzký, střední nebo široký. Úzké zvukové kužely jsou vhodné např. pro snímání výšky hladiny přes malé otvory nádoby, široký zvukový kužel se obecně používá pro detekci nebo měření ve větších rozsazích (např. u sypkého materiálu) nebo v případě objektů se složitou geometrií nebo povrchy.

ultrazvukove-senzory

Malý a kompaktní design

Krychlové senzory se často používají pro aplikace s omezeným instalačním prostorem. Díky svým kompaktním rozměrům (20,5 x 41,0 x 15,0 mm) jsou nové měřicí a spínací ultrazvukové senzory speciálně vyvinuty pro aplikace s omezeným prostorem.

ultrazvukove-senzory

Aplikace

Sledování výšky hladiny u různě velkých otvorů v nádobách

Požadavek:
Po procesu plnění je třeba zkontrolovat hladinu náplně, aby nedošlo k nedostatečnému nebo přeplnění. Senzorový systém musí být možné použít pro malé i velké otvory nádob.

Řešení:
Sledování výšky hladiny u různě velkých otvorů v nádobách

Po procesu plnění je třeba zkontrolovat hladinu náplně, aby nedošlo k nedostatečnému nebo přeplnění. Senzorový systém musí být možné použít pro malé i velké otvory nádob.

ultrazvukove-senzory

Sledování průměru role

Požadavek:
Průměr válcovaného materiálu musí být nepřetržitě sledován, aby byla zajištěna dostupnost válcovaného materiálu a aby se zajistila včasná výměna rolí. Senzor musí spolehlivě detekovat i průhledné, lesklé, barevné, černé nebo metalizované materiály.

Řešení:
Ultrazvukové snímače vzdálenosti řady DMU 420B dodávají kontinuální analogový výstupní signál (buď proud nebo napětí) do řízení stroje. To umožňuje včasnou výměnu válce.

ultrazvukove-senzory

Přehled ultrazvukových senzorů

ultrazvukove-senzory

Mohlo by Vás zajímat

informace o připravovaných veletrzích, školeních, novinkách, speciálních cenových nabídkách a různých zajímavých akcích.

Automatizace

Zjistěte, proč byly po celém světě nasazeny tisíce kolaborativních robotů k optimalizaci paletizačních úloh na konci linky v několika průmyslových odvětvích potravinářského, kosmetického a farmaceutického.

Automatizace

Multifunkční PLC + HMI s 15,6“ dotykovým displejem s rychlou odezvou, rychlým prováděním úloh v reálném čase a rozsáhlou nabídkou funkcí.

Automatizace

Nejkompaktnější, modulární a programovatelná bezpečnostní řídicí jednotka pro konstrukci strojů a zařízení. Bezpečnostní funkce jsou parametrizovány v souladu s normami pomocí intuitivního a bezlicenčního softwaru samos ® PLAN6.