Schmachtl

Kompaktní ultrazvukové senzory pro náročné aplikace

03/10/2024Whitney leaning against a railing on a downtown street

Nové spínací a měřicí ultrazvukové senzory ve válcovém provedení

Ultrazvukové senzory se používají všude tam, kde optické systémy narazí na své limity.

Ultrazvukové senzory jsou řešením problémů pro náročné úlohy detekce a měření. Používají se všude tam, kde podmínky nejsou ideální pro optické senzory. Například při detekci objektů s povrchy odrážejícími zvuk nebo v drsném, prašném nebo parním výrobním prostředí.

Ultrazvuková technologie zajišťuje širokou škálu aplikací v mnoha různých průmyslových odvětvích: Ultrazvukový senzor vysílá akustický impuls a měří dobu, za kterou se akustický impuls odražený od objektu vrátí zpět do senzoru. Princip měření doby šíření se používá k přesnému výpočtu vzdálenosti k objektu. Ultrazvukové vlny se odrážejí od objektu, a to zcela bez ohledu na typ povrchu. To znamená, že materiály odrážející zvuk – lesklé nebo reflexní, průhledné nebo extrémně tmavé – nebrání spolehlivé detekci. Výrobky s těžko identifikovatelnou geometrií nebo stavy naplnění kapalin, prášků nebo granulátů lze také bezkontaktně a velmi přesně kontrolovat pomocí ultrazvukových senzorů.

Nové válcové ultrazvukové senzory v robustních kovových pouzdrech jsou vhodné zejména pro aplikace v obalovém nebo automobilovém průmyslu. Kompaktní ultrazvukové senzory HTU 208 pro detekci objektů se vyznačují extrémně štíhlým designem (závitové pouzdro M8). Mohou být také instalovány ve stísněných výrobních prostředích a detekují úroveň naplnění pomocí úzkého zvukového kužele, a to i přes velmi malé otvory v nádoby. Senzory HTU 212 v dalším větším provedení (M12) se používají ve stísněných okolních podmínkách, kde je vyžadován vysoký provozní rozsah. Díky rozhraní IO-Link lze spínací ultrazvukové senzory HTU 218 (M18) velmi snadno konfigurovat.

Měřicí ultrazvukové snímače vzdálenosti řady DMU 218 s analogovým výstupem byly vyvinuty pro přesné měření vzdálenosti. Spínací a měřicí ultrazvukové senzory v provedení M30 dosahují provozního dosahu až 6 metrů. Rozhraní IO-Link umožňuje rychlou a snadnou obsluhu senzorů.

Výhody pro vás:

  • Spolehlivá detekce kapalin a pevných předmětů s povrchy odrážejícími zvuk
  • Lze použít i v náročných okolních podmínkách: ultrazvukové senzory nejsou ovlivněny párou, vlhkostí, prachem ani okolním světlem
  • Maximální flexibilita pro vaši aplikaci: se 4 různými velikostmi (M8, M12, M18, M30) a provozními rozsahy od 0,1 m do 6 m
  • Flexibilní použití díky spínacím a měřicím modelům v jedné sérii
  • Detekce objektů a kontrola přítomnosti pomocí spínacích ultrazvukových senzorů (HTU)
  • Měření vzdálenosti pomocí ultrazvukových snímačů vzdálenosti s analogovým výstupem (DMU)
  • Krátká montážní délka umožňuje použití i ve stísněných prostorech
  • Robustní kovové pouzdro
  • Senzory jsou prachotěsné a dosahují stupně krytí IP 67
  • Rychlá a snadná obsluha senzorů s rozhraním IO-Link

Přímo na výběru produktů řady 200

Významné vlastnosti

Detekce lesklých, reflexních, průhledných nebo tmavých objektů

Ultrazvuková technologie je schopna zachytit objekty bez ohledu na jejich povrchové vlastnosti. Nové ultrazvukové senzory detekují pevné látky, kapaliny, prášky nebo granuláty velmi spolehlivě.

ultrazvukove-senzory

Specialista na stísněné prostory a malé otvory nádob

Ultrazvukové senzory HTU208 ve velikosti M8 byly vyvinuty pro použití v malých instalačních prostorech. Spínací senzory se vyznačují extrémně úzkým zvukovým kuželem a detekují stav naplnění i v případě nádob s malými otvory

ultrazvukove-senzory

Jednoduché připojení k automatizačnímu systému přes IO-Link

Nové ultrazvukové senzory řady HTU200 a DMU200 se nastavují buď na dálku učením pomocí kabelu, nebo – pro maximální pohodlí – přes IO-Link. Pomocí IO-Link lze senzory snadno integrovat do automatizačního systému. Tento typ automatizace zjednodušuje integraci a pomáhá tak udržet prostoje ve výrobě na absolutním minimu. Nové kompaktní a robustní ultrazvukové senzory lze konfigurovat, provozovat a udržovat (sledování stavu) prostřednictvím IO-Link.

ultrazvukove-senzory
  • Dohled nad procesy: pomocí interního počítadla objektů a diagnostických dat, jako je teplota (prediktivní údržba)
  • Informace a diagnostika signálu v reálném čase
  • Přesný výstup naměřené hodnoty i v případě zařízení s digitálním spínacím výstupem

Aplikace

Sledování výšky hladiny sypkého materiálu

Požadavek:
Při plnění granulovaných sypkých materiálů je třeba spolehlivě detekovat úrovně náplně. Prašné okolní prostředí, které se vyskytuje při plnění granulátů nebo prášků, nesmí mít vliv na detekci

Řešení:

Nové ultrazvukové senzory řady 218, které jsou k dispozici s odstupňovaným provozním rozsahem, jsou vhodné pro monitorování výšky hladiny v prašném prostředí. Velký detekční rozsah ultrazvukového kužele umožňuje spolehlivé sledování výšky hladiny i v případě zrnitých předmětů. Spínací ultrazvukový senzor HTU218 detekuje horní hranici náplně. Alternativně lze použít snímač měřicí vzdálenosti. Je určen pro kontinuální monitorování stavu naplnění na základě výstupu analogové hodnoty (pomocí proudu nebo napětí).

ultrazvukove-senzory

Sledování výšky hladiny v případě nádob s malým otvorem

Požadavek:
Na plnicí lince má být hladina naplnění detekována velmi úzkým otvorem nádoby.

Řešení:
Nový kompaktní ultrazvukový senzor HTU208 ve formě pouzdra se závitem M8 má extrémně úzký zvukový kužel a umožňuje tak sledování výšky hladiny pomocí velmi malých otvorů v nádobě.

ultrazvukove-senzory

Sledování výšky stohu pomocí ultrazvukového snímače vzdálenosti

Požadavek:
U kartonovacího stroje je třeba detekovat úroveň naplnění zásobníku skložených krabic. Karton může mít různé barvy, povrchové struktury a perforace. Detekce je proto pokud možno prováděna bez ohledu na materiál a povrch.

Řešení:
Pomocí ultrazvukového kužele jsou senzory řady DMU200 ideální pro měření vzdálenosti bez ohledu na materiál a povrch kartonu. Široký zvukový kužel znamená, že vyražené otvory v kartonu nepředstavují žádný problém.

ultrazvukove-senzory

Řízení smyčky v automobilovém průmyslu

Požadavek:
U řezacího systému používaného v automobilovém průmyslu musí být proces řezání oddělen od pásové dopravy. Průvěs smyčky musí být stanoven bezkontaktně, aby bylo možné předat řídicí jednotce potřebné naměřené hodnoty pro stanovení rychlosti odtahu.

Řešení:
Měřicí ultrazvukové senzory řady DMU218 nebo DMU230 s různými provozními rozsahy a robustním kovovým pouzdrem jsou vhodné pro řízení smyčky. Jsou k dispozici s analogovým proudovým nebo napěťovým výstupem a rozhraním IO-Link.

ultrazvukove-senzory

Sledování průměru válcovaných výrobků

Požadavek:
Obalový materiál, etikety nebo fólie v různých barvách a materiálech jsou dodávány na rolích. Aby bylo zajištěno rovnoměrné odvíjení válcovaného výrobku, je osa poháněna motorem. Průměr role musí být nepřetržitě monitorován, aby byla zajištěna dostupnost a rychlá výměna válcovaného výrobku.

Řešení:
Nové ultrazvukové senzory pro měření vzdálenosti řady DMU218 vysílají do řídicího systému analogový výstupní signál, který je úměrný průměru role. Díky tomu je možné včas určit, kdy je třeba roli vyměnit.

ultrazvukove-senzory

Přehled ultrazvukových senzorů

ultrazvukove-senzory

Mohlo by Vás zajímat

informace o připravovaných veletrzích, školeních, novinkách, speciálních cenových nabídkách a různých zajímavých akcích.

Automatizace

Zjistěte, proč byly po celém světě nasazeny tisíce kolaborativních robotů k optimalizaci paletizačních úloh na konci linky v několika průmyslových odvětvích potravinářského, kosmetického a farmaceutického.

Automatizace

Multifunkční PLC + HMI s 15,6“ dotykovým displejem s rychlou odezvou, rychlým prováděním úloh v reálném čase a rozsáhlou nabídkou funkcí.

Automatizace

Nové kubické ultrazvukové senzory s malou mrtvou zónou a třemi nastavitelnými šířkami zvukového kužele pro přesné spínání a výsledky měření.

Automatizace

Nejkompaktnější, modulární a programovatelná bezpečnostní řídicí jednotka pro konstrukci strojů a zařízení. Bezpečnostní funkce jsou parametrizovány v souladu s normami pomocí intuitivního a bezlicenčního softwaru samos ® PLAN6.